Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kolorowe linie na ekranie laptopa
Autor Wiadomość
Jarox Offline
Początkujący
*
User

Liczba postów: 2
Reputacja: 0
€: 17
Kolorowe linie na ekranie laptopa
Witam, mam problem z laptopem Asus Aspire 5520G. Gdy go włączam na czarnym ekranie wyświetlają mi się pionowe kolorowe paski(słychać szum wentylatora i ekran się podświetla), które znikają po nie całej minucie.

http://i29.tinypic.com/2guwsh0.jpg
http://i29.tinypic.com/jufs7s.jpg
23.07.2010 15:19
  Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post Firefox Windows Vista
Reklama
Góralskie domki - wypoczynek pod GiewontemApartamenty Bellamonte - Twoje noclegi w Zakopanem
WebExt Offline
Junior Member
*
User

Liczba postów: 25
Reputacja: 2
€: 35
RE: Kolorowe linie na ekranie laptopa
Poruszaj klapą, zobacz czy coś się na ekranie zmienia - czy matryca jest uszkodzona?

Podociskaj śmiało obudowę szczególnie w górnej części oraz okolicach klawiatury.

Może to tylko kabelek od LCD, albo odlutowany układ graficzny ( chociaż wtedy by się w ogóle nie pokazał obraz ), padnięta karta graficzna ( raczej też by się obraz nie pokazał - nawet paski ), a może uszkodzenie matrycy.

Ale czy kiedy paski znikną to wszystko jest normalnie?

PS. Spróbuj jeszcze docisnąć w okolicach klawiszy F6-F8

-- WebNuLL
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.07.2010 17:55 przez WebExt.)
23.07.2010 17:50
  Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post Google Chrome Linux
Jarox Offline
Początkujący
*
User

Liczba postów: 2
€: 17
Po poruszaniu klapą na ekranie nic się nie zmienia. Dociskanie obudowy też nic nie dało. Po zniknięciu pasków ekran jest czarny i podświetlony. Matryca raczej nie jest uszkodzona, bo jak napisałem w pierwszym poście po podpięciu laptopa do monitora problem nadal występuje.
23.07.2010 18:22
  Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post Firefox Windows Vista
WebNuLL Offline
Linux support
Junior Admin

Liczba postów: 1137
Reputacja: 19
€: 3181
Oj, stawiałbym w takim razie na układ graficzny - daj do jakiegoś dobrego serwisu na diagnozę.

[Obrazek: 10384.jpg]
[Obrazek: 10155.gif]

[Obrazek: linux.gif]
23.07.2010 19:49
  Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post Opera nieznanego systemu
Tomek22811 Offline
Użytkownik Forum
*
User

Liczba postów: 127
Reputacja: 5
€: 146
moim zdaniem jest to taśma lcd która nie do końca łączy matrycę, jeśli to nie to to na 99% układ graficzny
26.07.2010 10:52
  Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post Firefox Windows XP/2003
WebNuLL Offline
Linux support
Junior Admin

(26.07.2010 10:52)Tomek22811 napisał(a):  moim zdaniem jest to taśma lcd która nie do końca łączy matrycę, jeśli to nie to to na 99% układ graficzny

Taśma LCD na pewno nie, ponieważ podłączał zewnętrzny monitor i było to samo.

CZYTANIE ZE ZROZUMIENIEM PANIE Tomek22811.

-- WebNuLL

26.07.2010 20:07
  Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post Google Chrome Linux
Bogdan Offline
Pegetto
HelpDesk

Liczba postów: 258
Reputacja: 6
€: 292
Ja mam identyczny problem w Asusie. Już drugi raz będzie trzeba wysłać do serwisu laptopa. U mnie pomaga (przynajmniej na chwilę) zamknięcie ekranu i ponowne otwarcie. Pomaga, ale obraz i tak wyraźnie miga, a w najlepszym wypadku po kilkunastu minutach znowu nic nie widać tylko jakieś pasy. Nie wiem w czym problem, ale jak za drugim razem tego nie naprawią to mnie chyba szlag trafi... Wydaje mi się, że to musi być taśma, ale z drugiej strony jeśli ekran jest cały czas w tej samej pozycji to chyba nie powinno się tak dziać.

Mój blog
Katalog Stron
26.07.2010 22:02
  Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post Firefox Windows 7
WebNuLL Offline
Linux support
Junior Admin

(26.07.2010 22:02)Bogdan napisał(a):  Ja mam identyczny problem w Asusie. Już drugi raz będzie trzeba wysłać do serwisu laptopa. U mnie pomaga (przynajmniej na chwilę) zamknięcie ekranu i ponowne otwarcie. Pomaga, ale obraz i tak wyraźnie miga, a w najlepszym wypadku po kilkunastu minutach znowu nic nie widać tylko jakieś pasy. Nie wiem w czym problem, ale jak za drugim razem tego nie naprawią to mnie chyba szlag trafi... Wydaje mi się, że to musi być taśma, ale z drugiej strony jeśli ekran jest cały czas w tej samej pozycji to chyba nie powinno się tak dziać.

Masz szczęście, że Twój laptop Bogdan jest na gwarancji.

-- WebNuLL

27.07.2010 09:02
  Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post Google Chrome Linux
Speed Offline
Początkujący
*
User

Liczba postów: 17
€: 12
To nie musi być taśma, równie dobrze może to być Płyta Główna lub Karta Graficzna. Spróbuj wyciągnąć kartę graficzną i sprawdź czy te paski przy starcie się pokażą. Jak tak to do Serwisu, jak nie to możesz kartę graficzną wywalić.
30.07.2010 11:58
  Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post Firefox Windows XP/2003
WebNuLL Offline
Linux support
Junior Admin

(30.07.2010 11:58)Speed napisał(a):  To nie musi być taśma, równie dobrze może to być Płyta Główna lub Karta Graficzna. Spróbuj wyciągnąć kartę graficzną i sprawdź czy te paski przy starcie się pokażą. Jak tak to do Serwisu, jak nie to możesz kartę graficzną wywalić.

To laptop, jak może wyjąć zintegrową kartę graficzną?

-- WebNuLL

30.07.2010 12:21
Tomek22811 Offline
Użytkownik Forum
*
User

Liczba postów: 127
Reputacja: 5
€: 146
Młotkiem Smiles a tak na poważnie słyszałem jeszcze kiedyś o zewnętrznych kartach graficznych ale proponuję ci idź do serwisu będzie taniej Smiles
31.07.2010 09:24
  Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post Firefox Windows XP/2003
Bogdan Offline
Pegetto
HelpDesk

Liczba postów: 258
Reputacja: 6
€: 292
Karta jest dedykowana, ale po otwarciu lapka i tak stracę gwarancję, więc to byłoby bez sensu win Nie wiem jak oni mieliby to sprawdzić, ale sam i tak nic prawdopodobnie nie zdziałam, więc raczej to nie ma sensu...

Wróćmy może jednak do problemu autora tematu, mój jednak ciut się różni win

Mój blog
Katalog Stron
01.08.2010 19:18
  Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post Firefox Linux Ubuntu
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Wybierz styl: